BUITENLAND
15 juni 2023

} Leestijd: 3 minuten

15 juni 2023

} Leestijd: 3 minuten

De Invalidenkaart: uw reismaatje voor een prettige vakantie

BUITENLAND
De Invalidenkaart is niet alleen een handig hulpmiddel in eigen land, maar ook in het buitenland. Het biedt mensen met een zichtbare of onzichtbare handicap de mogelijkheid om hun situatie kenbaar te maken, zelfs in een omgeving waar ze de taal niet spreken. Dit artikel verkent de voordelen van de Invalidenkaart bij reizen naar andere landen, de redenen waarom de European Disability Card (EDC) niet beschikbaar is in Nederland, en hoe de Invalidenkaart kan zorgen voor een soepelere en meer inclusieve ervaring.

Een internationaal hulpmiddel

Een van de belangrijkste voordelen van de Invalidenkaart bij reizen naar het buitenland is dat veel landen binnen en buiten Europa bekend zijn met het concept van een dergelijke kaart. Het tonen van de Invalidenkaart kan dienen als een internationaal herkenbaar bewijsmiddel van een handicap, waardoor het gemakkelijker wordt om toegang te krijgen tot speciale voorzieningen en faciliteiten voor mensen met een handicap. De Invalidenkaart is ontworpen om in ieder land herkend te worden en is voorzien van meertalige bewoordingen.

In veel landen stellen attracties, openbare gebouwen en vervoersdiensten speciale voorzieningen beschikbaar voor mensen met een handicap. Door de Invalidenkaart te tonen, kunnen reizigers profiteren van deze voorzieningen, zoals rolstoeltoegankelijke faciliteiten, aangepaste toiletten en hulp bij het instappen in vliegtuigen of treinen. Dit zorgt voor meer gemak en comfort tijdens het reizen. Naast het vergemakkelijken van toegang tot faciliteiten, biedt de Invalidenkaart in sommige landen ook recht op kortingen op bijvoorbeeld toegangskaartjes voor attracties, musea of openbaar vervoer. Op deze manier krijgt de kaarthouder toegang tot de financiële voordelen waar hij/zij recht op heeft. Het tonen van de kaart kan dus resulteren in aanzienlijke besparingen tijdens het verkennen van andere landen.

 

Overbrug taalbarrières

Het tonen van de Invalidenkaart kan een effectieve manier zijn om een handicap kenbaar te maken, zelfs als men de taal van het gastland niet spreekt. Aangezien de kaart internationaal herkenbaar is, kunnen mensen met een handicap vertrouwen op de visuele indicatie die de kaart biedt. Dit voorkomt misverstanden en maakt communicatie gemakkelijker, omdat men niet steeds hoeft uit te leggen dat men een beperking heeft.

 

Geen European Disabilty Card in Nederland

In tegenstelling tot andere Europese landen, is de European Disability Card (EDC) momenteel niet beschikbaar in Nederland. Dit besluit is genomen door de Tweede Kamer met als doel een inclusieve samenleving te bevorderen waarin iedereen gelijke kansen en toegang heeft, ongeacht het bezit van een specifieke kaart. Echter, in veel landen binnen en buiten Europa wordt er verwacht dat mensen een EDC of vergelijkbare kaart bezitten om toegang te krijgen tot specifieke faciliteiten en om gebruik te kunnen maken van kortingen en privileges. Hoewel de Nederlandse benadering gericht is op inclusiviteit voor iedereen, ongeacht het bezit van een kaart, kan het ontbreken van een EDC in sommige gevallen een belemmering vormen voor mensen die reizen naar deze landen en die afhankelijk zijn van dergelijke kaarten om hun handicap kenbaar te maken.

Het is belangrijk voor reizigers om zich bewust te zijn van de vereisten en verwachtingen van het gastland met betrekking tot kaarten zoals de Invalidenkaart. Het is daarom raadzaam om voorafgaand aan de reis de lokale regels en voorwaarden van attracties te onderzoeken en indien nodig alternatieve documenten, zoals de een doktersverklaring of parkeerkaart, mee te nemen.

Hoewel Nederland ervoor heeft gekozen geen EDC te implementeren, blijft de Invalidenkaart een waardevol communicatiemiddel voor mensen met een handicap, zowel in eigen land als tijdens reizen naar andere landen. Het tonen van de Invalidenkaart kan nog steeds helpen bij het verkrijgen van toegang tot faciliteiten en het genieten van reisvoordelen, terwijl het ook bijdraagt aan de bevordering van inclusie en acceptatie van handicaps wereldwijd.

 

Conclusie

De Invalidenkaart is niet alleen een waardevol hulpmiddel in eigen land, maar ook een onmisbaar instrument bij het reizen naar het buitenland. Het biedt internationale herkenning, vergemakkelijkt toegang tot speciale voorzieningen, overbrugt taalbarrières en kan zelfs leiden tot kortingen en privileges. Hoewel de EDC niet beschikbaar is in Nederland, is de Invalidenkaart een geschikt alternatief dat mensen met een handicap in staat stelt om te genieten van een soepelere en meer inclusieve reiservaring, waarbij hun behoeften en rechten effectief worden gecommuniceerd. Ga met een goed gevoel op reis, en vraag vandaag uw Invalidenkaart aan.

 

 

Links

Invalidenkaart aanvragen
https://invalidenkaart.nl/aanvragen

Bedrijven & organisaties

Maak deel uit van een inclusief netwerk

"Toegankelijkheid zonder grenzen: de Invalidenkaart verrijkt uw vakantie"

Nieuwsoverzicht